Αδριανουπόλεως 6, Καλαμαριά

mail@tzikas.gr

Μηχανική αντλία καρδιάς

Περίπου 10% των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αναπτύσει αιμοδυναμική αστάθεια και καρδιογενή καταπληξία. Η θνητότητα σε ασθενείς με καρδιογενή καταπληξία στα πλαίσια οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, άνω του 40%, παρά την γρήγορη επαναιμάτωση με πρωτογενή αγγειοπλαστική. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ασθενών μπορεί να σωθεί με μηχανική αιμοδυναμική υποστήριξη.
Πέραν αυτού, πολυαγγειακοί ασθενείς με εκτεταμένες αθηρωματικές βλάβες στις στεφανιαίες αρτηρίες και καρδιακή ανεπάρκεια, που χρειάζονται στεφανιαία αθηρεκτομής ή τοποθέτηση στεφανιαίας ενδοπρόθεσης στο στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, χρειάζονται μηχανική αιμοδυναμική υποστήριξη για να καταστεί εφικτή η επέμβαση χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια του ασθενούς.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στην Επεμβατική Καρδιολογία επεκτείνεται και στην μηχανική αιμοδυναμική υποστήριξη των ασθενών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες αντλίες υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας που τοποθετούνται διαδερμικά στην αριστερή κοιλία και υποστηρίζουν την καρδιακή λειτουργία. Η λειτουργία της αντλίας είναι συνεχούς ή παλμικής ροής, αντλώντας αίμα από την αριστερή κοιλία και προωθώντας το στην ανιούσα αορτή, με τις αντλίες συνεχούς ροής να προσφέρουν μεγαλύτερη αιμοδυναμική υποστήριξη. Αν η χρήση της απαιτείται μόνο κατά την επέμβαση η αντλία αφαιρείται στο τέλος της επέμβασης, αν όμως ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά ασταθής, μπορεί να παραμείνει έως και μια εβδομάδα ή και περισσότερο.

Σε ασθενείς με καρδιογενή καταπληξία, η αντλία καρδιάς επιτρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των ινότροπων και αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Αυτό είναι μείζονος σημασίας, γιατί η δράση των φαρμάκων αυτών είναι «τοξική» για το μυοκάρδιο, αφού αυξάνουν την μυοκαρδιακή κατανάλωση οξυγόνου και επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την καρδιακή παροχή και την συστηματική πίεση. Η χρήση της αντλίας μπορεί να υποστηρίξει την κυκλοφορία και να περιορίσει τον αριθμό των φαρμάκων αυτών.

Στις περιπτώσεις επεμβάσεων υψηλού κινδύνου, η μηχανική αντλία καρδιάς επιτρέπει την τέλεσή τους με μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς σταθεροποιεί αιμοδυναμικά τον ασθενή. Έτσι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αθηρεκτομή ή λιθοτριψία στο στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας και ο ασθενής να μένει σταθερός και ασυμπτωματικός, καθώς η αντλία υποκαθιστά την καρδιακή λειτουργία για την διάρκεια αυτών των πράξεων.

Η μηχανική αντλία καρδιάς τοποθετείται κατά βάση από την μηριαία αρτηρία του ποδιού. Σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο μπορεί η τοποθέτησή τους να γίνει εναλλακτικά και από τη μασχαλιαία ή την υποκλείδια αρτηρία. Η σωστή ανατομική τοποθέτηση είναι κριτικής σημασίας, και για αυτό το λόγο οι ασθενείς που υποστηρίζονται αιμοδυναμικά παραμένουν κλινήρεις.

Η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία είναι πλεόν διαθέσιμη και στους ασθενείς της Βορείου Ελλάδος, καθώς πρόσφατα η τεχνική εισήχθηκε στην 3η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΘ “Ιπποκράτειο.